RSI Nedir? Pozitif ve Negatif Uyumsuzluk Ne Anlama Gelir?
Relatif Güç Endeksi (RSI indikatörü) belirlenen zaman aralığındaki kapanış değerlerini bu zaman aralığının bir önceki kapanış değerleriyle kıyaslayarak hesaplanan, kısa ve orta dönemli trendin yönü ile ilgili tahminde bulunmayı sağlayan bir göstergedir.
RSI Örnek vermek gerekirse; siz 7 günlük bir zaman dilimi seçtiyseniz, gösterge son 7 günün günlük en yüksek kapanışını ve en düşük kapanışını hesaplar, sonra en yüksek gün kapanışlarının toplamını gün sayısına böler, en düşük kapanışların toplamını gün sayısına böler. Çıkan değerin 0 ile 100 arasında olacağına dayanan bu göstergede iki işlem birbirine bölünür ardından çıkan sonuç 1 ile toplanır ve formülde bulunan 100 rakamı çıkan sonuca bölünür. Böylelikle sonuç 0 ile 100 arasında olur.
RSI temel prensipte 30 ile 70 arasında seyreder. 30’un altı aşırı satış, 70’in üstü ise aşırı alış bölgesi demektir.
Yani temelde, RSI 30’un altındayken yakın bir zamanda alımların olacağını, 70’in üstündeyse de yakın bir zamanda satışların olacağının sinyalini verir. Fakat tabi ki bunun ne zaman olacağı kesin değildir. Yani tam 30 değerinde alımlar gerçekleşmez veya tam 70’de satışlar olmaz. Çünkü gerçek dünyada piyasalar esnek ve değişken yerlerdir.
Bir diğer püf nokta ise boğa piyasasında (bull market) RSI 50’nin altına düşmeme eğilimi gösterirken, ayı piyasasında (bear market) RSI 50’nin üstüne çıkmama eğilimi gösterir. Tabi bu, genel prensiptir. Çoğu zaman gerçek dünyada bu değer 40 ya da 45 de olabilir. Yine RSI, boğa piyasasında 90’lara kadar çıkabilir yani 70’in üstünde olması hemen satış yiyeceği anlamına gelmemektedir.
RSI Uyumsuzlukları
RSI uyumsuzlukları, pozitif uyumsuzluk ve negatif uyumsuzluk olarak ikiye ayrılır. Pozitif uyumsuzluk al sinyali, negatif uyumsuzluk sat sinyali verir. Pozitif uyumsuzluk parite düştükten sonra yükselirken aranır, negatif uyumsuzluk ise yükselen trendde iken aranır. Şimdi bunları biraz açalım ve örneklendirelim.
Pozitif Uyumsuzluk
Pozitif uyumsuzluk, traderlar için genellikle olumlu algılanır ve mantığı basittir. İndikatör diplerinin yükselirken, fiyat değerlerinin bunun tersi olarak düşmesi ile oluşan uyumsuzluktur. Buradaki uyumsuzluğun anlamı temelinde şudur; burada bir manipülasyon söz konusudur.

Örnekte görüldüğü üzere fiyatlar aşağı yönlü dip dip giderken RSI indikatörü yukarı yönlü artış göstermiştir. Pozitif uyumsuzluk tam olarak budur.
Negatif Uyumsuzluk
Negatif uyumsuzluk olumsuz bir anlam taşır ve şu anlama gelmektedir. Şu anda varlığın fiyatı yükseliyor ancak indikatörlere göre bu yükselişin bir anlamı yok yani bir manipülasyon söz konusu olabilir.

Örnekte görüldüğü üzere fiyat değerleri yukarı yönlü tavanlar yapıyor ancak indikatör buna bir anlam veremiyor ve değerin aşağıya düşmesi gerektiğini söylüyor. Sonuç olarak yükseliş çokta uzun sürmüyor ve ciddi oran da büyük bir düşüş meydana geliyor.