Cosmos (ATOM) Nedir?
Özetle, Cosmos kendisini blok zinciri endüstrisinin karşılaştığı “en zor sorunlardan” bazılarını çözen bir proje olarak görüyor. Bağlı blok zincirlerinden oluşan bir ekosistem sunarak, Bitcoin tarafından kullanılan gibi “yavaş, pahalı, ölçeklenemez ve çevreye zararlı” çalışma kanıtı protokollerine karşı bir panzehir sunmayı amaçlıyor.
Projenin diğer hedefleri arasında, merkezi olmayan uygulamaların gizemini ortadan kaldıran modüler bir çerçeve sayesinde blok zinciri teknolojisini geliştiriciler için daha az karmaşık ve zor hale getirmek yer alıyor. Son olarak, bir Interblockchain İletişim protokolü, blockchain ağlarının birbirleriyle iletişim kurmasını kolaylaştırarak sektördeki parçalanmayı önler.
Cosmos’un kökenleri, ana ağa katkıda bulunan Tendermint’in kurulduğu 2014 yılına kadar uzanabilir. 2016’da Cosmos için bir teknik inceleme yayınlandı ve ertesi yıl bir token satışı yapıldı. ATOM jetonları, “proof of stake” algoritması aracılığıyla kazanılır ve projenin amiral gemisi blok zinciri olan Cosmos Hub’ın güvenli kalmasına yardımcı olur. Bu kripto para birimi ayrıca ağın yönetiminde de rol oynar.
Cosmos’un Kurucuları Kimdir?
Cosmos ekosistemine açılan kapı olan Tendermint’in kurucu ortakları Jae Kwon, Zarko Miloseviç ve Ethan Buchman’dı. Kwon hala baş mimar olarak listelenmiş olsa da, 2020’de CEO olarak görevinden ayrıldı. Hâlâ projenin bir parçası olduğunu, ancak esas olarak diğer girişimlere odaklandığını iddia ediyor. Şimdi Tendermint’in CEO’su olarak Peng Zhong tarafından değiştirildi ve tüm yönetim kuruluna oldukça önemli bir yenileme verildi. Hedefleri, geliştiriciler için deneyimi geliştirmek, Cosmos için coşkulu bir topluluk oluşturmak ve daha fazla sayıda insanın bu ağın neler yapabileceğinin farkında olması için eğitim kaynakları oluşturmaktır.
Cosmos’u Benzersiz Yapan Nedir?
Kripto endüstrisindeki bazıları için blok zincir ağlarında görülen parçalanma seviyeleri büyük bir endişedir. Yüzlerce varlık var, ancak çok azı birbirleriyle iletişim kurabiliyor. Cosmos, bunu mümkün kılarak bunu tersine çevirmeyi amaçlıyor.
Cosmos, “Blockchain 3.0” olarak tanımlanıyor ve daha önce de belirttiğimiz gibi, büyük hedefi altyapısının kullanımının kolay olmasını sağlamak. Bu amaçla, Cosmos yazılım geliştirme kiti modülerliğe odaklanır. Bu, bir ağın hali hazırda var olan kod parçalarını kullanarak kolayca oluşturulmasını sağlar. Uzun vadede, sonuç olarak karmaşık uygulamaların oluşturulmasının kolay olacağı umulmaktadır.
Ölçeklenebilirlik başka bir önceliktir, yani Bitcoin ve Ethereum gibi daha eski moda blok zincirlerinden bir saniyede önemli ölçüde daha fazla işlem işlenebilir. Blok zincirler ana akım benimsemeyi başaracaksa, mevcut ödeme işleme şirketleri veya web sitelerinin yanı sıra taleple de başa çıkabilmeleri veya daha da iyi olmaları gerekir.
Token dağılımına bakıldığında, yaklaşık %80’i yatırımcılara tahsis edilirken, kalan %20’lik kısım iki şirket arasında bölündü: All In Bits ve Interchain Foundation.
Cosmos Ağı Nasıl Güvenlidir?
Daha önce de belirttiğimiz gibi, Cosmos bir “proof of stake” konsensüs algoritması kullanır. Daha yüksek miktarda ATOM jetonu hissesi olan doğrulayıcı düğümlerin, işlemleri doğrulamak ve ödül kazanmak için seçilme olasılığı daha yüksektir. Dürüst olmayan bir şekilde hareket ettiği tespit edilen düğümler cezalandırılır – ve tehlikede oldukları belirteçleri kaybedebilirler.